Waarom zou je begeleider worden bij Kopiloot?

Een carrière opbouwen of een concept uitwerken, dat vraagt tijd. Daarbij is de zakelijke kant soms een noodzakelijk kwaad, zeker voor creatieve profielen.

Zij hebben bovendien vaak een atypisch ondernemersprofiel, waarin je jezelf misschien herkent, of waar je wel sympathie voor hebt. Kopiloot brengt deze kunstenaars en andere innovatieve starters in contact met begeleiders die de eigenaardigheden van de creatieve en culturele sectoren kennen en de goesting hebben om hun kennis en ervaring door te geven. Herken je ook hierin jezelf?

Welk soort begeleider ben jij?

In het trefwoordenoverzicht kan je lezen welke sectoren en expertisegebieden aan bod komen. Hierbinnen spelen verschillende soorten begeleiders een rol:

Adviseur

Je biedt een of meerdere korte adviesgesprekken aan als werknemer van een intermediair uit de innovatieve, culturele of creatieve sectoren. We denken dan aan bijvoorbeeld het Cultuurloket, Flanders DC of de innovatiecentra en alle partners van Kopiloot.

Expert

Starters kunnen jou consulteren voor specifieke vakkennis. Je kan bijvoorbeeld een pak relevante ervaring voorleggen als jurist of boekhouder. Daarmee wil je op Kopiloot niet meer freelanceopdrachten binnenrijven, maar wél begeleiding bieden op maat en op niveau.

Ondernemer

Je bent ondernemer en je bent zelf actief in een innovatieve, culturele of creatieve sector, of je hebt er een sterke affiniteit mee. Deze rol is bijvoorbeeld op het lijf geschreven van een architect die graag een starter-architect begeleidt, of een consultant die een muzikant na zijn werkuren wil coachen.

Welke rol je ook opneemt: de mentee en de zakelijke kant van zijn bedrijf of project staan steeds centraal. Dat jij als designer websites ontwerpt die bezoekers doen kwijlen, of als copywriter klanten omverblaast met slimme slogans, is mooi meegenomen, maar wíj willen vooral weten welke kennis en ervaring je kan inzetten om andere ondernemers op zakelijk vlak te adviseren of coachen.

Wordt het te druk voor je en ben je tijdelijk niet beschikbaar? Geen probleem: deze informatie kan je in je profiel opnemen. Zo blijft je rol als begeleider haalbaar.

“Je kunt nooit alles alleen doen en dat moet je ook eigenlijk niet willen. Door de hulp van anderen kan ik [mijn werk] naar een hoger niveau tillen.”

Joost Seegers, productontwerper

Hoe kan je begeleider worden?

Je hebt ervaring met de culturele en creatieve sectoren? Innovatieve starters kunnen bij jou terecht voor kwaliteitsvol advies, of het nu een antwoord op een korte vraag is of een volledig begeleidingstraject waarbij ze al doende leren? Dan is begeleider worden misschien wel iets voor jou.

Kopiloot is volop bezig met het opbouwen van een portfolio van begeleiders met bewezen staat van dienst. We hebben de ambitie om een referentiepunt te worden waarbij kwaliteit de graadmeter is. Om die kwaliteit te garanderen, waakt de stuurgroep over het toetreden van nieuwe begeleiders. Enerzijds verzekert dit de juiste coaching voor elke starter, en anderzijds weet jij als begeleider zo ook meteen of deze belangrijke taak jou écht op het lijf geschreven is, voordat je er kostbare tijd in investeert.

Wil jij jouw diensten als begeleider aanbieden? Laat het ons weten via contact@kopiloot.be. Omschrijf kort jouw ervaring, referenties, en het type advies of coaching dat je kan geven. Omdat begeleiders met een beperkt aantal expertises en sectoren het vaakst gecontacteerd worden, willen we je bovendien vragen om die sectoren te selecteren waarin jij echt het verschil kan maken. Stoffeer je selectie met twee cases uit de domeinen van jouw keuze. Voeg tot slot een link toe naar jouw LinkedIn en/of jouw website. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Word je betaald als begeleider?

Kopiloot is gericht op connecties, niet op ‘commerce’. Het is een matchmaker, geen marketingtool. Het gebruik van het platform zelf is dus gratis, net als alle conversaties die via de tool verlopen. Als je de rol van begeleider mag opnemen, bepaal je zelf wat je aanrekent voor je advies of begeleiding. Je geeft dit duidelijk aan op je profiel.


* Bron citaten: We moeten eens koffie drinken: Over een creatieve industrie die niet bestaat, Koen van Vliet en Jozien Wijkhuijs, 2015

Ontdek hoe zij geholpen werden

Bart Van der Roost (Neoscores) werd ondersteund door Sven De Cleyn (imec)

Neoscores ontwikkelde Gustaf, de iTunes voor digitale partituren. Onder andere met de steun van imec groeide dit platform uit tot een wereldspeler in hun sector.

Bernard Lahousse (Foodpairing) ondersteund door Dominique De Geest (Innovatiecentrum West-Vlaanderen)

Drie West-Vlamingen ontwikkelden foodpairing, een concept dat door meer dan een half miljoen professionals gebruikt wordt. Door de begeleiding van Innovatiecentrum West-Vlaanderen werd hun idee omgezet in een sterk en winstgevend bedrijf.

Ontdek meer >